Je woning isoleren, hier moet je rekening mee houden

Het isoleren van je huis is iets waar je tegenwoordig eigenlijk helemaal niet meer van onderuit kan. Dat is het gevolg van verschillende redenen. Om te beginnen zijn er natuurlijk de ontzettend hoog gelegen energieprijzen waar we geconfronteerd mee worden. De belangrijkste factor die de hoogte van deze kosten beïnvloed is ongetwijfeld het verbruik van de verwarmingsinstallatie bij je thuis. Door je huis te laten isoleren zorg je er echter voor dat het warmteverlies kan worden ingeperkt waardoor deze installatie ook veel minder intensief moet werken. Zo sla je twee vliegen in één klap. 

Waarom kiezen voor het isoleren van je woning?

Het isoleren van je woning is interessant omwille van verschillende redenen. In eerste instantie is het natuurlijk zo dat je op deze manier de hoeveelheid warmteverlies in je huis binnen de perken kan houden. Dat is evenwel niet het enige. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je op deze manier kan rekenen op een aanzienlijke verhoging van het wooncomfort. Voor heel wat mensen geldt dat ze bijvoorbeeld koudebruggen ervaren in hun huis welke er niet zelden voor zorgen dat er een kil gevoel ontstaat. Je woning van isolatie voorzien kan dat probleem voorkomen of verhelpen.

Welke onderdelen kan je van isolatie voorzien?

Bij het isoleren van je woning is het vaak zo dat de focus wordt gelegd op één bepaald onderdeel. In het merendeel van de gevallen kan er in de praktijk vastgesteld worden dat mensen die hun woning gaan voorzien van (nieuwe) isolatie daarbij vooral focussen op het dak waar de woning over beschikt. Dat is het gevolg van het feit dat warme lucht er bekend om staat het meest de woning te verlaten via het dak van het huis. Door deze te isoleren kan er dus heel wat warmteverlies voorkomen worden. Wil je echter kunnen rekenen op het meest optimale effect? Kies er dan niet alleen voor om je dak te voorzien van isolatie, maar besteed ook de nodige aandacht aan de muren evenals aan de vloer. Dit laatste in het bijzonder wanneer je gebruik maakt van vloerverwarming.  

Met welke kosten dien je rekening te houden?

Zoals de informatie hierboven je al duidelijk heeft aangetoond bestaan er tal van verschillende elementen die de kostprijs van je woning isoleren bepalen. Voor heel wat mensen geldt dat ze er absoluut geen idee van hebben wat nu precies de gemiddelde kosten zijn. Geldt dit eveneens voor jou? Dan is het wellicht interessant om even het onderstaande overzichtje te bekijken:

  • Tussen de 20 & 100 euro voor dak- of zoldervloerisolatie;
  • Tussen de 15 & 30 euro voor spouwmuurisolatie;
  • Tussen de 100 & 250 euro voor gevelisolatie (aan de buitenkant);
  • Tussen de 20 & 35 euro voor vloerisolatie;
  • Tussen de 20 & 50 euro voor kelderisolatie;

Voor alle hierboven aangehaalde prijzen geldt dat ze de kostprijs per vierkante meter bedragen. De BTW is hier niet in inbegrepen, maar dat geldt wel voor de plaatsing van de materialen. Wil je graag besparen op de kostprijs van je isolatie? Dan kan je nog altijd kiezen voor het zelf plaatsen van de isolatie. Op deze manier kan je een aardige besparing op de standaard kostprijs realiseren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *